Τι είναι η Ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία συνιστά ένα είδος συνεργασίας μεταξύ του ψυχοθεραπευτή και του θεραπευόμενου. Πρόκειται για μιας μορφής παρέμβαση, αποτελούμενη από τακτικές συνεδρίες με έναν πιστοποιημένο ψυχοθεραπευτή. Η συχνότητα των συνεδριών είναι εβδομαδιαία και η διάρκεια είναι καθορισμένη (50΄). Η συνολική διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής πορείας εξαρτάται από το θεραπευτικό αίτημα και τις ειδικές ανάγκες κάθε θεραπευόμενου. Μολονότι στην ψυχοθεραπεία συμμετέχουν ενεργά, τόσο ο ψυχοθεραπευτής, όσο και ο θεραπευόμενος, ο κατεξοχήν ρόλος ανήκει στον τελευταίο. Εξάλλου, ο ρόλος του ψυχοθεραπευτή είναι περισσότερο ενσυναισθητικός-συμβουλευτικός. Ενόψει του ότι η επιστήμη της ψυχικής υγείας εξελίσσεται συνεχώς, υπάρχουν διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (γνωσιακή-συμπεριφοριστική, θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης, τραυματοθεραπεία, προσωποκεντρική, συστημική, ψυχαναλυτική, θεραπεία σχημάτων, υπαρξιακή, κα). Υπάρχουν περισσότερες από 400 τύπους ψυχοθεραπείας, που διαφοροποιούνται ανάλογα με την προσέγγιση τους (θεωρητικό πλαίσιο, εργαλεία και τεχνικές, ερευνητική και κλινική πράξη). Ωστόσο, «σωστή» και «λάθος» προσέγγιση δεν υπάρχει. Κάθε θεραπευόμενος επιλέγει την προσέγγιση αυτή που ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητά του και σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες.
Σε ποιους απευθύνεται;
Κάθε άνθρωπος μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να δυσκολεύεται να διαχειριστεί μόνος του ορισμένες καταστάσεις και -κυρίως- τα συναισθήματα που αυτές προκαλούν. Είναι γεγονός ότι σε δύσκολες περιόδους, τα συναισθήματα είναι ασυγκράτητα και χειμαρρώδη. Το πρώτο και δυσκολότερο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος, είναι να παραδεχτεί και να αποδεχθεί ότι έχει ανάγκη από υποστήριξη.
Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης του ατόμου. Ωστόσο, η «χαρτογράφηση» αυτού του νέου τρόπου είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Ενδέχεται να είναι μία επίπονη διαδικασία, εφόσον το άτομο θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπο με τραυματικές εμπειρίες, απόκρυφες σκέψεις και τον ευάλωτο του εαυτό. Όμως είναι μια διαδικασία, που αναδεικνύει νέα μονοπάτια, μέσα από τα οποία μπορεί το άτομο να επιτύχει την προσωπική του ανάπτυξη, ολοκλήρωση και ανάδειξη.
Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε για τη ψυχοθεραπεία;
.Πριν επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή ή ψυχίατρο, ελέγξτε:
Βιογραφικό και εκπαίδευση:
Οι εκπαιδευμένοι ψυχοθεραπευτές μπορούν να έχουν έναν αριθμό διαφορετικών τίτλων εργασίας, ανάλογα με την εκπαίδευσή τους και τον ρόλο τους. Οι περισσότεροι έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα με ειδική εκπαίδευση στην ψυχική υγεία. Οι ιατροί που ειδικεύονται στην ψυχική υγεία (ψυχίατροι) μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα καθώς και να παρέχουν ψυχοθεραπεία.
Πιστοποίηση και αδειοδότηση:
Βεβαιωθείτε ότι ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής που επιλέγετε πληροί τις προϋποθέσεις πιστοποίησης και έχει λάβει σχετική νόμιμη άδεια από το Δημόσιο.
Τομέας εξειδίκευσης:
Ρωτήστε εάν ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής έχει εμπειρία για την αντιμετώπιση του ζητήματος που σας απασχολεί.
Το κλειδί είναι να βρείτε έναν εξειδικευμένο θεραπευτή που μπορεί να ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Πόσο θα διαρκέσει συνολικά η ψυχοθεραπεία;
Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν και περιλαμβάνουν:
- Την ύπαρξη της διαταραχής ή μίας εμμένουσας κατάστασης
- Τη σοβαρότητα και χρονιότητα των συμπτωμάτων
- Τη θεραπευτική σχέση (πχ. συνεργατικός εμπειρισμός)
- Τη βίωση δυσφορικών συναισθημάτων
- Την υποστήριξη από μέλη της οικογένειας και άλλους ανθρώπους
- Πεποιθήσεις και άμυνες (πχ. δυσκολία εμπιστοσύνης και μοίρασμα πληροφοριών)
- Την ανάληψη ενεργητικής στάσης του θεραπευόμενου (πχ. Τήρηση ημερολογίων, τεχνικών χαλάρωσης)
- Εξωτερικές μεταβλητές (πχ. απώλειες, ζητήματα υγείας)