Πώς να σταματήσετε το παιδί σας από τον εθισμό στο διαδίκτυο
Επισημάνετε το πρόβλημα
Είναι σημαντικό και οι δύο γονείς να παρουσιάζουν ένα ενιαίο μέτωπο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το πρόβλημα και συμφωνώντας σε κοινούς στόχους. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίζεται ενιαία το παιδί από αμφότερους τους γονείς, καθώς υπάρχει κίνδυνος αυτό να συμμαχήσει με τον «ελαστικότερο» γονέα. Προετοιμαστείτε για την πιθανή συναισθηματική απόκριση του παιδιού σας σε περίπτωση που θέσετε περιορισμούς στο χρόνο που αφιερώνει στο διαδίκτυο. Ένα παιδί που είναι εθισμένο στο διαδίκτυο ή που εθίζεται σε αυτό, θα αισθανθεί ότι απειλείται και μόνο με την ίδια την ιδέα του χρονικού περιορισμού σε αυτό. Ένας γονέας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια συναισθηματική έκρηξη (εκτόξευση κατηγοριών), συνθήκη που μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί ένοχος ή ανεπαρκής. Για αυτό, είναι σημαντικό να μην ενδώσετε στη συναισθηματική έκρηξη και απλώς να απομακρυνθείτε από το χώρο της έντασης. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας, αλλά μείνετε επικεντρωμένοι στο θέμα της χρήσης του διαδικτύου.
Δείξτε τη φροντίδα σας
Θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη συζήτησή σας υπενθυμίζοντας στο παιδί ότι το αγαπάτε και ότι σας ενδιαφέρει η ευτυχία και η ευημερία του. Τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά ερμηνεύουν τις ερωτήσεις των γονέων σχετικά με τη συμπεριφορά τους ως επικριτικές και παρεμβατικές. Είναι σημαντικό να διαβεβαιώσετε το παιδί σας ότι δεν το καταδικάζετε. Αντίθετα, πείτε του ότι ανησυχείτε για ορισμένες από τις αλλαγές που έχετε δει στην καθημερινή συμπεριφορά του και αναφερθείτε σε αυτές τις αλλαγές με συγκεκριμένους όρους: κόπωση, εγκατάλειψη χόμπι, κοινωνική απόσυρση κ.λπ. Δημιουργήστε μαζί με το παιδί ένα ημερολόγιο χρόνου στο διαδίκτυο, στο οποίο θα καταγράφετε τους λογαριασμούς που επισκέπτεται, το χρόνο που δαπανά στο διαδίκτυο και τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται.
Υπενθυμίστε του ότι με την τηλεόραση μπορείτε να παρακολουθείτε πιο εύκολα τις συνήθειές του, αλλά, όσον αφορά το διαδίκτυο, χρειάζεστε τη βοήθεια και τη συνεργασία του, ώστε να εμπλακείτε κατάλληλα σε αυτό. Συμφωνήστε να διατηρήσετε ένα αρχείο καταγραφής για μια ή δύο εβδομάδες, το οποίο θα φέρει το ίδιο το παιδί σε εσάς με στόχο να οικοδομήσετε μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Εάν το παιδί αποκλείσει αυτήν την ιδέα, είναι σημαντικό να εστιάσετε στους λόγους της άρνησής του και να του αναδείξετε τα πλεονεκτήματα της καταγραφής.
Κατανοήστε τη χρήση των μέσων του διαδικτύου (υπολογιστές, tablet, κινητά)
Ο έλεγχος του ιστορικού και των αρχείων καταγραφής του διαδικτύου, η εκμάθηση σχετικά με το λογισμικό γονικής παρακολούθησης και η εγκατάσταση φίλτρων απαιτούν επαρκή βαθμό γνώσης των μέσων του διαδικτύου. Είναι σημαντικό για κάθε γονέα να είναι εξοικειωμένος με την ορολογία (τόσο τεχνική όσο και δημοφιλή) και να νιώθει άνετα με τη χρήση της οθόνης, τουλάχιστον στο μέτρο που απαιτείται για να γνωρίζει τί κάνει το παιδί στο διαδίκτυο. Μην ξεχνάτε πως είναι σημαντικό να έχετε ενεργό ρόλο και να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας για τις σελίδες που επισκέπτεται το παιδί σας στο διαδίκτυο.
Ορίστε εύλογους κανόνες και όρια
Πολλοί γονείς θυμώνουν όταν βλέπουν τα σημάδια του εθισμού στο διαδίκτυο στο παιδί τους, με αποτέλεσμα να του παίρνουν τον υπολογιστή ή την ηλεκτρονική συσκευή (τάμπλετ, κινητό τηλέφωνο) ως μορφή τιμωρίας. Άλλοι φοβούνται και αναγκάζουν το παιδί τους να σταματήσει το παιχνίδι, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν από το πρόβλημα. Και οι δύο προσεγγίσεις προκαλούν προβλήματα, ενώ το παιδί θα πιστέψει για τον εαυτό του ότι είναι κακός και οι γονείς του δεν τον αγαπούν. Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν τους γονείς ως σύμμαχους σε όλη αυτή την προσπάθεια και όχι ως εχθρούς. Μην ξεχνάτε ότι η μείωση του χρόνου στο διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά συμπτώματα στέρησης, όπως νευρικότητα, θυμό και ευερεθιστότητα. Για αυτό είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το παιδί σας και να ορίσετε σαφή όρια για την περιορισμένη χρήση του διαδικτύου. Αφήστε ίσως μια ώρα το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση των καθημερινών του δραστηριοτήτων και εάν χρειασθεί προσθέστε μερικές επιπλέον ώρες το Σαββατοκύριακο. Τηρήστε τους κανόνες που έχετε θέσει με το παιδί σας και θυμηθείτε ότι δεν προσπαθείτε να το ελέγξετε ή να αλλάξετε το ποιο είναι, αλλά ότι στόχος σας είναι να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από την ψυχολογική εξάρτηση. Τέλος, τοποθετήστε τον υπολογιστή ή το μέσο που χρησιμοποιεί το παιδί σας σε έναν κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού σας, όπου μπορείτε να έχετε πρόσβαση και εσείς. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε τον κανόνα ότι η χρήση των μέσων αυτών θα γίνεται μόνο σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού (π.χ. σαλόνι, κουζίνα), όπου το παιδί είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδρά με εσάς ή άλλα μέλη της οικογένειας.